Vijesti iz župa
15. August 2017.
Foto:
Cnak

- Dana 15. kolovoza 2017., na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Nevesinju je s početkom u 10.00 sati pod svečanom sv. Misom biskup Ratko Perić blagoslovio novopodignutu župnu crkvu kojoj je naslovnica upravo Velika Gospa.

- Prethodna crkva podignuta je 1901.-1903. godine za uprave don Marijana Kelave, prvoga nevesinjskog župnika (1899.-1908.).

- Za Drugoga svjetskog rata ta je župna crkva oštećena, nakon rata pretvorena u skladište, a vjernici ponajviše raspršeni po bijelome svijetu.

- Od 1958. do 1973. crkvu obnavlja Hercegovačka franjevačka provincija.

- Godine 1992. župna je crkva srušena, a ostatak ostatka vjernika, njih oko 200, ponovo raspršen po svijetu.

- Godine 2007., na svetkovinu Velike Gospe novoplaniranoj crkvi blagoslovljeni su temelji koji su postavljeni u prijašnjim gabaritima.

- Od 1999. župnik je don Ante Luburić, koji drži cijelu prostranu župu na brizi podižući župni stan i oratorij u Foči, obnavljajući crkve u Čajniču i Ulogu i radeći na župnoj kući, oratoriju sv. Pavla i župnoj crkvi u Nevesinju.

- Tako je došao dan da se crkva blagoslovi, oltar posveti i Velika Gospa svečano proslavi. Sudjelovalo je više stotina vjernika: ispunjena crkva s korom i podosta misara oko crkve, desetak svećenika koncelebranata, i više ispovjednika. Nazočili su i predstavnici Zahumsko-hercegovačke eparhije i općine Nevesinje. Pjevao je župni zbor iz Studenaca pod vodstvom župnika don Ivana Štironje, a za orguljama bio je Ivan Petković.

- Iz župnikova pozdrava prenosimo neke podatke i naglaske:

S nama su danas i svećenici:

 • mons. Željko Majić, generalni vikar
 • mons. don Luka Pavlović, katedralni župnik i dekan mostarski
 • mons. Ante Brajko, umirovljeni profesor
 • don Ante Komadina, ravnatelj biskupijskog Karitasa
 • don Ante Pavlović, predstojnik Teološko-katehetskog instituta i Katehetskog ureda
 • don Đuro Bender, župnik župe Gradina
 • don Ivan Štironja, župnik i upravitelj Svetišta Srca Isusova u Studencima
 • don Branko Šimović, umirovljeni svećenik iz župe Studenci
 • don Ivan Bijakšić, župni vikar, župe Gradina
 • don Pero Miličević, biskupov tajnik
 • don Marin Skender, bivši biskupov tajnik.

- Slavlju se pridružio i gosp. Dragan Matijević, konzul-savjetnika Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Mostaru.

- Točno prije deset godina na ovom smo svetom mjestu, isto tako pod vodstvom biskupa Ratka, s 22 svećenika suslavitelja, bili sabrani na blagoslovu temeljnoga kamena ove crkve.

- Hvala Bogu Ocu nebeskom u Njegovoj trojstvenoj punini i snazi, bez koje ništa ne postaje niti života ima.

- Bezgrješnoj Bogorodici Djevici na nebo uznesenoj, za sva dobročinstva i milosti koje nam je isprosila od Boga i u ovom poslu, kao i u našem životu i radu, za sve podnesene žrtve, brige i boli, ali i radosti, a posebno ove iz temelja obnovljene župne crkve koja se danas blagoslivlje i oltar joj se posvećuje.

- Ovo djelo, kao dar dobrih ljudi, dobročinitelja, kako onih iz Domovine tako iz čitava svijeta, od kojih mnogi danas nisu u mogućnosti biti s nama.

- Istodobno s obnovom i izgradnjom župskih objekata u Nevesinju, prikupljana je raspršena, zagubljena ili sklonjena arhivska pisana građa koja je nastala ili primana u Župnom uredu ove župe. Sve do sada prikupljeno složeno je u knjiški oblik i dano u tisak da se pojavi za ovu svečanu prigodu. Dio naklade sinoć je iz tiskare dopremljen. To je zbirka dokumenata koje smo uspjeli pronaći i tako zaboravu oteti, a koji se tiču ove župe i naše Crkve na ovim prostorima. U knjizi je objavljen 371 dokument, doslovno prepisan, na 676 stranica.

- Prof. Anton-Toni Šarac, suautor, koji je podnio najveći dio tereta u prikupljanju i prepisivanju dokumenata te studiranju, oblikovanju i pripremanju materijala za tiskanje knjige Katolička Crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini od pokušaja osnutka župe do 2000. godine – dokumenti govore uručio je primjerak biskupu.

- Imajući pred očima evanđeosku pouku, u ovom trenutku pristupanja svečanom prinošenju ovoga djela ruku naših Bogu na slavu, istovremeno očitujemo molbenicu Očenaša: mi opraštamo onima od kojih smo se mogli osjetiti uvrijeđeni te neka i oni nama oproste ako su se osjetili uvrijeđeni, kako bismo i jedni i drugi zadobili Božje očinsko oproštenje!

- Uz materijalnu obnovu i ponovnu izgradnju prijeko potrebnih crkava i kapelica: u Nevesinju, na Seljanima, u Ulogu, u Foči i u Čajniču, ako Bog da i u Vranješini i na Morinama; potom župnih kuća u Nevesinju i u Foči, održavanju grobalja – znakova duboke ukorijenjenosti naše Crkve i naroda u ovim krajevima, zajedno s drugima, u proteklih se deset godina radilo i na duhovnom rastu ove župe koja se prostire od Podveležja na zapadu do rijeka Drine i Lima na krajnjem istoku.

- Župa je ovo sa svojim filijalama stalno nastanjenih vjernika - od djece predškolskog uzrasta do studenata, radnika i zemljoradnika, intelektualaca, ali i zasluženih umirovljenika, župa zdravih obitelji.

- Radosno pozdravljam i danas ovdje prisutne vjernike iz Foče i Čajniča, koji su stigli na ovo slavlje, da tako osjete puninu zajedništva sa svojom župom, Biskupijom i svima ovdje danas okupljenima.

- U ovoj župi: u Nevesinju, Gacku, Foči i Čajniču, na prostoru od 4000 km2, na katolički način vjernici svjedoče Evanđelje Kristovo, Bogu na slavu, Gospi na čast,  a na dobro svoje i svih onih s kojima dijele ovaj od Boga dan komad zemlje.

- Također, u proteklih se deset godina nastojalo pomoći župljanima, gdje za to postoji mogućnost, u razvoju obiteljskoga gospodarstva, u čemu smo imali potporu od domaćega biskupijskog Caritasa.

Hvala i drugim ustanovama Katoličke Crkve iz svijeta: Kirche in Not (Crkva u Nevolji), Renovabis, Biskupskih konferencija Amerike, Italije, biskupije Eichstätt, časnih sestara Kongregacije Krista Otkupitelja na čelu sa s. Canisiom, benediktinaca iz Opatije Münsterschwarzach na Maini u biskupiji Würzburg, na čelu s p. Danielom, koji nam mnogi crkveni inventar darovaše i od kojega dijelom i ovu crkvu opremismo.

Posebno valja spomenuti dobrotvorku gospođu Evu Popp iz Njemačke koja je, zajedno sa svojim krugom prijatelja, znatno pomogla sve projekte Crkve na ovim područjima, te malobrojnih ali dobrih vjernika ovih prostora.

Uz naš Caritas i spomenute ustanove materijalnu potporu obnovi crkvenoga života u župi Nevesinje osobno su dala i braća svećenici, redovnici i pojedine župe iz Hercegovine, kao i biskupije iz Republike Hrvatske. Velika im hvala!

- Hvala izvođačima svih vrsta radova na ovom objektu, s gosp. Perom Šarićem na čelu. Ne samo zapovijedajući, nego i sam radeći, sve je organizirao s radnicima i majstorima svih profila, vjera i nacionalnosti, iz mjesta ovoga i drugih, od iskopa temelja do ovoga današnjeg slavlja. Pero, hvala Tebi i svima koji su na izgradnji ovoga objekta bili s Tobom!

- Pozdrav i zahvala nositeljima civilne vlasti Općine Nevesinje: od ondašnjega načelnika gosp. Mikovića do današnjega gosp. Avdalovića, kao i svim njihovim suradnicima i djelatnicima u Općinskoj upravi, kao i svim drugim ustanovama ovoga mjesta.

- Ministarstvima iz izbjeglice i raseljene osobe, u Banjoj Luci na čelu s gosp. Čordašom, federalnom u Sarajevu na čelu s gosp. Ramićem, ministricom financija gospođom Miličević, Sekretarijatu za vjere u Vladi RS-a i njihovim direktorima: gospodi Antelju, Turanjaninu i Davidoviću, koji su ne samo iskazivali dobru volju što je u njihovoj ljudskoj moći, nego su sve to istinski i realizirali.

- Zahvala i svećenicima Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, na čelu s visokopreosvećenim vladikom Grigorijem, kako na širem nevesinjsko-fočanskom području, tako i u trebinjskom kraju i u dolini Neretve - s oo. Danilom, arhimandritom i igumanom žitomislićkim, i Lazarom, rektorom bogoslovije u Foči te ondašnjim nevesinjskim parosima o. Radivojem Kruljem i o. Miroslavom Ratkovićem te đakonom Nebojšom Radićem, pa sve do današnjih časnih otaca parohâ nevesinjskih na čelu s o. Zoranom, starješinom hrama, te Nemanjom, Mladenom, Dragom i starim znancem umirovljenim o. Aleksom, nekoć parohom mostarskim. Sve njih, koji su mi od prvoga dana bili potpora u oživljavanju razvaljenih zidova župe nevesinjske, bratski pozdravljam. 

- Jučer je profesor o. Boris Brajović, nekoć dekan Pravoslavnoga bogoslovnog fakulteta u Foči, sada profesor na Univerzitetu u Podgorici, u pratnji protođakona Sabornoga hrama u Podgorici Vladimira Jaramaza, za ovu crkvu i za ovu prigodu donio originalnu sliku-ikonu Presvete Bogorodice – koja će imati časno mjesto u kapelici ove crkve. Hvala o. Borisu, kao i gosp. Dejanu Šuškavčeviću, poduzetniku iz Podgorice, čiji je ovo zajednički dar, a koji ima višestruko značenje: ljudsko, crkveno, međunacionalno… Vjerujem da ovo sjeme svećeničkog poštovanja i prijateljstva o. Borisa, kao i ljudskoga i vjerničkoga, koje nam je iskazao gosp. Dejan, donosi i pokazuje svoj plod! Ova sliku-ikonu darovatelji su donijeli da resi ovu Gospinu crkvu s molitvom Bogorodici Mariji da nas sve pred prijestoljem svoga Sina Isusa Krista, kao naša nebeska Majka, zagovara: da se kao ljudi, a posebno kao Kristovi vjernici, poštujemo i pomažemo; da budemo spremni dati i primiti oproštenje.

- Među oglasima župnik je preporučio vjernicima da ostanu u kršćanskom raspoloženju i čašćenju kod svojih obiteljskih ili prijateljskih domova i imanja po Nevesinjskom polju ili mjesnim gradskim ili prigradskim restoranima, a uzvanike je pozvao u župnu kuću.

- Svima je zahvalio koji su pridonijeli ovom dostojanstvenom slavlju, napose svećenicima ispovjednicima, župi Studencima za pjevanje, cvjećari „Maslina“ iz Mostara, mjesnoj policijskoj stanici...

- Prije završnoga biskupova blagoslova otpjevan je himan: Tebe Boga hvalimo

           

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE