Komentar
02. June 2016.
Foto:
Župa Stolac

   Prigodom župnoga hodočašća iz Stoca, 2. lipnja 2016., na grob hercegovačkoga sjemeništarca Petra Barbarića, na poziv prečasnoga rektora Nadbiskupijskoga sjemeništa „Petar Barbarić“, mr. don Željka Marića, stolački župnik don Rajko Marković na kraju sv. Mise pozdravio je skup u crkvi i vjernicima kratko predstavio stolačku župu:

   Preuzvišeni oče biskupe Ratko,

   braćo svećenici, cijenjeni sjemeništarci, dragi vjernici!

   Velika mi je milost i posebna radost, na poticaj rektora don Željka Marića, pozdraviti vas sve nazočne na ovoj sv. Misi u ovoj časnoj ustanovi Sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, u kojoj su odgajani i na njivu Gospodnju poslani brojni uzorni svećenici naše Crkvene pokrajine. Uvijek smatram Božjim darom doći u ovo sjemenište i sjemenišnu crkvu u kojoj se nalazi grob Časnoga Sluge Božjega Petra Barbarića, s kojim se ponosi i Hercegovina gdje je rođen i odrastao (1874.-1889.), i Bosna gdje se školovao i na glasu svetosti preminuo (1889.-1897.). Mi smo hercegovački sjemeništarci u Dubrovniku, prije gotovo 40 godina, bili učlanjeni u „Ligu Petra Barbarića“ koju je osnovao biskup Petar Čule.

   Radostan sam da je danas iz Stoca 130 mladih vjernika dohodočastilo u Travnik: tu su naša 24 ministranta, 35 mladih župnih pjevača i članova župnoga folklora, ministrantska pjevačka Klapa 6, naši ovogodišnji krizmanici i ostali stolački vjernici. Došli smo skupa s našim biskupom Ratkom na grob našega duhovnoga velikana sjemeništarca Petra. Zahvalni smo Bogu što smo mogli ovako svečano i sabrano slaviti ovu sv. Misu zajedno s vama domaćim vjernicima, hodočasnicima, našim sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima s rektorom Marićem na čelu.

   Dolazimo s juga Hercegovine iz župe Stolac i starodrevne Trebinjske biskupije, u kojoj se nalaze dva dekanata Trebinjski i Stolački s 15 župa. Stolac je povijesni grad u kojem je kršćanstvo zaživjelo već u prvim stoljećima. Po sudu ozbiljnih povjesničara i arheologa biskupija je imala baziliku u centru Stoca, koja je odolijevala vremenu, obnavljana i konačno srušena 1519., gdje se danas nalazi Careva džamija.

   U svom nacionalnom biću i u svom religioznom okviru kršćanstva, odnosno pripadnosti Katoličkoj Crkvi, Trebinjska se biskupija ponosi u Gospodinu sa svojih 1000 godina postojanja i djelovanja, kao najstarija dijeceza uspostavljena nakon doseljenja Hrvata. Stoga, ne samo da je u davnoj prošlosti postojala katolička župa u Stocu, nego su i ozbiljne naznake da je ondje postojala i biskupija zvana Sarsenterum, spomenuta 533. godine, a kasnije, potkraj toga stoljeća, sjedište joj preneseno u Ston.

   U središtu Stoca nalazi se Duhovno–pastoralni centar Trebinjske biskupije, a zove se upravo Sarsenterum.

   Današnja župa Stolac osnovana je 1863., a 2013. proslavili smo 150. obljetnicu njezina života. Kroz to vrijeme u župi je djelovalo: 12 župnika i 14 kapelana, a župa je Crkvi dala: 13 svećenika i 15 časnih sestara, na čemu smo osobito Bogu zahvalni.

   Stolačka župa, pod zaštitom sv. Ilije Proroka, danas broji oko 3000 vjernika u 800 katoličkih obitelji. U župi djeluju i časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga.

   Bogu hvala za sva dobra koja nam je udijelio, a preporučujemo se na grobu Časnoga Sluge Božjega Petra Barbarića da nas zagovara kod Gospodina da imadnemo blagoslovljenu sadašnjost i sretnu budućnost. Ujedno molimo Trojedinoga Boga da našega Petra što prije uzvisi na čast oltara. A svima vama u Travniku želimo moćan Gospin zagovor i obilan Božji blagoslov u svemu!

don Rajko Marković  

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2018
Biskup Ratko Perić
02. pro 2017
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2018
Biskup Ratko Perić
02. pro 2017
Biskup Ratko Perić